IuteCredit Moldova

Deja al treilea an consecutiv, prin Campania Națională „Generația Inteligenței Financiare” se urmărește scopul sporirii accesului copiilor și tinerilor la educația financiară în vederea asigurării succesului personal prin asigurarea accesibilității acestora la informațiile respective, inclusiv la cele în format digitalizat. Începând cu anul 2021 se pune un accent din ce în ce mai mare pe digitalizarea resurselor informaționale din acest domeniu, deoarece formatul digital interactiv oferă elevilor oportunități multiple de interacțiune cu ceilalți colegi, dar și cu profesorul, îi ajută să înțeleagă mai bine noțiunile financiar-bancare de bază cu care au început să interacționeze, precum și facilitează o experiență de învățare individualizată – în ritm și cu grad de dificultate propriu pentru fiecare elev în parte.

Acest proces este susținut de mai mulți actori comunitari, inclusiv de Organizația de Creditare Nebancară IuteCredit și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care în prima fază au susținut financiar digitalizarea programului „Finanțele mele” și „Spirit antreprenorial” elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Junior Achievement Moldova. Aceste programe sunt parte a disciplinei opţionale educaţia economică şi antreprenorială care se predă deja în instituțiile preuniversitare din ţară. 


Videourile sunt create cu  recomandările specialiștilor, pentru părinți cum să-și educe copiii în așa fel încât aceștia să aibă un comportament pozitiv privind administrarea banilor.

Mai jos 👇 urmează împreună să descoperim curiozitățile micuței Emily și a fratelui său Ștefan, care împreună cu unchiul său Matei  ne vor face să înțelegem ce este o Educație Financiara😉

Episodul 1
Află cum unchiul Matei care a fost bancher a ajutat-o pe Emily să-nțeleagă care este folosul pușculiței  pe care a primit-o cadou de ziua sa și ce sunt banii💵!
Episodul 2
Aflăm cum eroina noastră va valorifica banii  din pușculiță și cum poate Emily să mai câștige bani pentru a-și suplini pușculița💰.
Episodul 3
Cum cheltuim, dar și economisim banii?
Cum să le explicăm copiilor ce înseamnă cheltuieli raționale și economisirea banilor? În episodul 3 ei discută despre buget și câteva lifehack-uri de economisire 😉
Episodul 4
În acest episod, Emily discută cu fratele ei Ștefan. El, fiind elev al unui colegiu financiar, îi explică surorii sale cum funcționează o bancă 🏦
Episodul 5
Împreună cu Emily și frățiorul ei Ștefan  vom afla detalii despre credite și depozite, ce instituții le oferă, în ce condiții, dar și cum este calculată dobânda 🏛💳.
Episodul 6
Împreună cu eroii noștri aflăm  ce înseamnă o investiție, cum poate fi făcută, ce riscuri există, dar și multe alte lucruri interesante, explicate pe înțelesul tuturor.
Episodul 7
Vacanța de vară🏄‍♀️ s-a încheiat, așa că Emily👧 a revenit la școală și le-a povestit colegilor ei de clasă ce a aflat până acum despre bani și cum să îi folosească eficient. De asemenea, cu ajutorul unchiului Matei🧔, Emily a pregătit o prezentare 👩‍💼pentru semenii ei. Ce au aflat colegii lui Emily, vedeți și voi în acest episod.
Episodul 10
În ultimul episod al Campaniei Inteligenței Financiare se va  face o retrospectivă a tot ceea ce a învățat Emily în domeniul educației financiare.

Episodul 8
Șevaletul și culorile îi aduc micuței Emily multă satisfacție, însă eroina noastră descoperă planșa electronică 📱- noul ei scop și o nouă motivație să aibă venituri suplimentare.
Despre venituri și profit, veți cunoaște detalii prețioase de la unchiul Matei🧔.
Episodul 9
Sunteți gata să aflați ce planuri mai are Emily? Și de ce nu trebuie să vă cheltuiți banii înainte de a-i avea? ✨

Suntem ferm convinși ca elevul de azi e consumatorul de mâine, iar consumul rațional de absolut orice, fie că este vorba despre servicii financiare sau despre orice altceva, este fundametal pentru o societate prosperă.