Uniunea Europeană, în colaborare cu Junior Achievement și alți parteneri, prezintă proiectul „Dezvoltare Mai Bună prin Antreprenoriat Social” – o inițiativă ambițioasă dedicată tinerilor din Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Pe 3 octombrie 2023, a avut loc lansarea oficială a proiectului EU4Youth „Dezvoltare Mai Bună prin Antreprenoriat Social”, reprezentând un efort regional de susținere a tinerilor și a întreprinderilor sociale, proiect în care IuteCredit Moldova a fost partener.

Evenimentul de lansare a adunat participanți din țările implicate în proiect, experți internaționali, directori de școli, profesori, parteneri, donatori, autorități publice centrale și locale, reprezentanți ai Ambasadelor Georgiei, Lituaniei, Ucrainei, Delegației UE în Moldova, JA Europe, USAID, LED, GIZ Moldova și reprezentanți ai sectorului antreprenorial.

Onorați să avem privilegiul de a fi martori la dezvoltarea unei inițiative transformative – lansarea proiectului #EU4Youth „Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social”, prezentat în colaborare cu Uniunea Europeană și Junior Achievement. Aceasta nu a fost doar o reflectare a angajamentului neclintit de a sprijini tineretul din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, ci și o sursă de speranță și inspirație pentru generațiile viitoare. În calitate de sponsor al acestui eveniment, IuteCredit Moldova crede cu fermitate că puterea antreprenoriatului nu este doar un instrument economic, ci și  o forță pentru schimbarea societății. Ne bucurăm că putem juca un rol în promovarea unui ecosistem în care tinerii pot prospera, inova și, în cele din urmă, pot remodela peisajul economiilor noastre. Un sincer mulțumesc tuturor celor care au lucrat neobosit în culise, participanților care au împărtășit idei, precum și partenerilor pentru realizarea acestui eveniment posibil. Iată-ne construind un viitor mai bun, împreună, și explorând nenumăratele posibilități care se află în fața tinerilor noștri antreprenori, a declarat CEO IuteCredit domnul Sergiu Sobuleac.

„Am fondat acest program în 1995 și astăzi, la distanță de 28 de ani, vedem aceste rezultate extraordinare, efortul comun al multor oameni. Când spunem 300.000 de copii pare o sumă abstractă, dar pentru Republica Moldova este o cifră impresionantă. Impresionant mai este că și câteva mii de profesori au fost formați. În toți acești ani copiii au primit atât suport metodologic, cât și manuale și alte elemente didactice”, declară Ion Sturza, Președinte de onoare al Junior Achievement Moldova.

Dlui a mai adăugat că: „Nu toți vor fi antreprenori. Programul nu are neapărat ca scop dezoltarea antreprenorilor, ci acomodarea tinerilor cu economia de piață.”

Valentina Olaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a subliniat importanța educației economice și antreprenoriale în Moldova. Ea a evidențiat curriculum-ul bine pregatit, materialele didactice adaptate și importanța unui cadru de educatori calificați, care contribuie la modelarea generațiilor viitoare.

Jānis Mažeiks, Ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Moldova, a subliniat rolul antreprenoriatului social în peisajul economic în continua schimbare a Moldovei. Oficialul a recunoscut angajamentul de lungă durată al Junior Achievement în promovarea antreprenoriatului și și-a exprimat sprijinul pentru crearea unui cadru de reglementare care să promoveze întreprinderile sociale.

Diana Filip, Director Adjunct și Responsabil de Dezvoltare Junior Achievement Europa, a adresat provocările generate de crizele recente și a subliniat importanța îmbogățirii tinerilor cu abilitățile și instrumentele necesare pentru a aduce transformări economice și sociale. Aceasta a subliniat rolul vital pe care îl joacă antreprenoriatul social în reconstruirea economiilor rezistente și inovatoare.

Lansarea proiectului „EU4Youth Dezvoltare Mai Bună Prin Antreprenoriat Social” vine într-un moment oportun, deoarece urmărește creșterea conștientizării cu privire la importanța antreprenoriatului social și dezvoltarea abilităților și atitudinilor necesare tinerilor pentru a promova schimbări sociale. Scopul său este de a construi un ecosistem funcțional în care întreprinderile sociale să prospere.

IuteCredit Moldova, susține acest proiect care promite să ofere tinerilor din Georgia, Republica Moldova și Ucraina instrumentele și cunoștințele necesare pentru a stimula schimbările economice și sociale.