„Ne concentrăm pe soluții pentru problemele de contabilitate și audit”. Acesta a fost motto-ul conferinței „Contabilitate și audit”, care s-a desfășurat pe 31 martie și 1 aprilie, la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Camera Americană de Comerț din Moldova (AmCham Moldova) și Asociația Contabililor și Auditorilor Profesioniști din Moldova (ACAP Moldova), în parteneriat cu Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) și PricewaterhouseCoopers (PWC).

OCN IuteCredit a susținut desfășurarea acestei conferințe, care a fost concepută pentru profesioniștii din contabilitate și audit, directori financiari, funcționari publici, reprezentanți ai comunității științifice și alte persoane interesate de domeniile contabilității și auditului.

În cadrul conferinței, directorul financiar al IuteCredit Moldova, Natalia Rusu, a împărtășit din experiența sa în privința raportării financiare a organizațiilor de creditare nebancară. Potrivit Nataliei Rusu, „IuteCredit, ca promotor al digitalizării, a susținut și va susține evenimentele la care pot participa  ambele „tabere” – instituțiile de stat, adică regulatorul, și agenții economici. Astfel, putem veni cu sugestii pentru a face viața mai ușoară tuturor, pentru a optimiza procesele și pentru a digitaliza tot ce a mai rămas pe hârtie”. Totodată, directorul financiar al IuteCredit Moldova a menționat următoarele: „Le mulțumim autorităților de reglementare pentru reformarea procesului de prezentare și raportare a situațiilor financiare prin digitalizare și sperăm ca procesul să fie continuat. De asemenea,  vrem să atragem atenția autorităților de reglementare  asupra necesității armonizării mai rapide a tuturor normelor legale. Un alt aspect important pentru noi ar fi reanalizarea posibilității excluderii prezentării situațiilor financiare către două structuri de reglementare, adică Biroul Național de Statistică și Comisia Națională a Pieței Financiare, ceea ce ne-ar ajuta să facem economie de resurse.

În cadrul evenimentului, au fost discutate subiecte ce țin de ultimele tendințe naționale și internaționale în privința raportării financiare și contabilității, contabilitatea managerială, etica în activitatea contabilului și auditorului, eficiența activității contabililor prin automatizare, securitatea cibernetică în contabilitate și audit, arhivarea digitală, precum și provocările în raportarea financiară și contabilitatea din activitatea bancară, a organizațiilor de creditare nebancară, a companiilor din FINTECH și asigurări.

„Într-o economie în tranziție, deciziile financiare și economice fundamentate reprezintă cheia dezvoltării, iar rolul contabililor și auditorilor este unul crucial”, susțin organizatorii conferinței.