Anul trecut, în premieră pentru Republica Moldova, a fost digitalizat cursul școlar „Finanțele mele”, care face parte din cadrul disciplinei opţionale educaţia economică şi antreprenorială şi se predă deja în liceele din ţară. În contextul pandemiei de COVID-19, acest proiect s-a dovedit a fi unul de mare actualitate și absolut necesar pentru că oferă o platformă didactică modernă și, implicit, posibilitatea de a studia interactiv, nu doar în sălile de clasă.

Organizația de Creditare Nebancară „IuteCredit” și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) au susținut financiar elaborarea programului digitalizat „Finanțele mele” de către Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Junior Achievement Moldova.  

Deciziile responsabile de mâine vor fi luate în baza cunoștințelor acumulate azi 

„Am hotărât să susținem campania națională de educație financiară a elevilor din Republica Moldova, inclusiv digitalizarea cursului liceal „Finanțele mele”, pentru a contribui la îmbunătățirea nivelului culturii financiare a copiilor. Acest lucru s-a întâmplat din convingerea noastră că generația viitoare trebuie să aibă cunoștințe temeinice în domeniul financiar pentru ca, în cele din urmă, să ia decizii responsabile, bazate pe acele cunoștințe acumulate în anii de școală, pentru a putea să își gestioneze corect banii. Totodată, știam că elevii și profesorii au nevoie de materiale didactice moderne, în format digital, mai ales dacă ținem cont de noile condiții impuse de pandemia de COVID-19. Noi suntem bucuroși că am putut să sprijinim financiar elaborarea și implementarea acestui curs digital pentru că, suntem siguri, deciziile responsabile de mâine vor fi luate în baza cunoștințelor acumulate astăzi.”

CEO IuteCredit Moldova, Lilian Guzun

Lecții captivante și interactive

„Cursul digitalizat „Finanțele mele” oferă, din punct de vedere tehnic, acces la conţinutul metodologic de pe orice tip de echipament (PC, laptop, tabletă, telefon), pe orice sistem de operare şi pe orice browser. Materialul digital permite profesorului şi elevului, care pot fi atât în sala de clasă, cât și la distanţă, să realizeze cu ușurință sau să participe la lecții, să acceseze o diversitate de suporturi audio-video, imagini, linkuri spre alte site-uri, aplicații, teste etc.  Platforma pe care este stocat materialul digitalizat creează un mediu interactiv dintre acest curs şi alte programe de educație financiaro-antreprenorială, care oferă o altă abordare sistemului de învățământ şi constituie un mix ce tinde să schimbe modul de a fi al profesorilor, părinților și elevilor.”

Directoarea executivă a Junior Achievement Moldova, Laurenția Filipschi

Ce spun profesorii care predau cursul digitalizat de educație financiară 

 Profesoara de discipline economice, grad didactic I, șefa Catedrei Administrarea Afacerilor, Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău, Galina Bugenko:

„Actuala pandemie a generat noi necesități de resurse educaționale. Profesorul a fost pus în situația de a oferi cunoștințe și de a forma abilități elevilor în condiții sigure și la distanță. Ca urmare, digitalizarea disciplinei școlare „Finanțele mele” este un aport binevenit pentru desfășurarea lecțiilor în siguranță, interactiv și captivant.

Elevii au posibilitatea să afle detalii despre conceptele economice, să  înțeleagă mai bine rolul banilor în societate, consumul și economiile, să învețe cum să fie mai responsabili și să își gestioneze corect resursele, luând în același timp decizii raționale privind finanțele proprii.

Instrumentele folosite în cadrul acestui produs digital contribuie la dezvoltarea abilităților de cercetare, clasificare, comparare, argumentare, gândire analitică, interpretarea datelor, luarea deciziilor, prelucrarea și utilizarea informațiilor. 

Elevilor li se oferă posibilitatea să gestioneze singuri demersul didactic în funcție de specificul individual de învățare, folosind eficient gadgeturile personale. Caracterul interactiv al cursul digitalizat „Finanțele mele” transformă experiența utilizării lui într-o metoda prin care teoria și practica se îmbină armonios, lucru ce contribuie la o învățare eficientă, mai rapidă, bazată pe curiozitatea copiilor pentru tehnologie.”

Profesoara de discipline economice, gradul didactic I,  Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din satul Țaul, raionul Dondușeni, Tatiana Guțul: 

„Utilizarea tehnologiilor moderne în cadrul acestui curs oferă o experiență de învățare atractivă și practică, ce contribuie la dezvoltarea abilităților și cunoștințelor financiare. 

Resursele în format digital interactiv le oferă elevilor oportunități multiple de interacțiune cu ceilalți colegi, dar și cu profesorul, îi ajută să înțeleagă mai bine noțiunile financiar-bancare de bază. 

Cursul digitalizat facilitează o experiență de învățare individualizată – în ritm și cu grad de dificultate propriu. Utilizând orice dispozitiv conectat la internet (telefon mobil, tabletă, calculator), elevii pot accesa module interactive pentru a învăța în sala de clasă sau în afara ei.

Recomand utilizarea formatului digital al cursului pentru că activitățile incluse sunt atractive și cu mare aplicabilitate, iar experienţa practică influenţează mai bine de trei sferturi din deciziile pe care le luăm zilnic. Cunoştinţele dobândite în şcoală sunt utile în măsura în care pot fi folosită în viaţa reală. Programul dezvoltă cultura financiară a tinerilor, abilitățile lor, le oferă încredere și îi inspiră să adopte un comportament responsabil. Elevii descoperă instrumente financiare de bază, învață cum să-și gestioneze banii pe care îi au și le oferă alte atribute necesare pregătirii pentru viitoarele lor profesii și pentru un nivel de trai decent.” 

Profesoara de istorie, educație economică și antreprenorială, Liceul Teoretic  „Gaudeamus” din Chișinău: Marcela Cotruța 

„În contextul în care tehnologiile evoluează destul de rapid și practic fiecare elev are un calculator, o tabletă sau un smartphone, suportul digital al cursului de educație economică și antreprenorială este binevenit. Produsele digitale completează informațiile din manualul clasic cu activități interactive, stârnind interesul elevilor, care preferă mai degrabă să realizeze un exercițiu la tabla interactivă decât în caietul de clasă. Materialele interactive ale cursului, în special video-urile, îmbină teoria și practica, ceea ce  contribuie la o învățare mai eficientă și oferă oportunitatea de a le utiliza/viziona în orice moment al lecției, fie în întregime sau pe secvențe. Și, nu în ultimul rând, suportul digital este flexibil, ușor de adaptat la clasă și oferă posibilitatea unui feedback imediat al muncii atât pentru elevi, cât și pentru profesor. 

Cu certitudine, recomand suportul digital oferit de Junior Achievement Moldova și altor profesori, care încă rămân fideli manualelor clasice, deoarece ei vor fi scutiți de efortul de a căuta material didactic (video, prezentări, teste etc.),  toate fiind  stocate în același loc și doar printr-un click le putem accesa și utiliza. Lecțiile devin mai interesante, captivante și mai productive. Elevul devine mai motivat, cu o achiziție mai ușoară a cunoștințelor și i se oferă posibilitatea de a parcurge activitățile de învățare într-un ritm propriu.”

Profesoara de educație economică și antreprenorială, Liceul Teoretic ,,Gaudeamus” din Chișinău, Eugenia Ciutac:

„În zilele noastre, tinerii sunt atrași, în mod inevitabil, de universul digital care-i înconjoară, iar șansele ca elevii sa fie mai încântați de un curs digital decât de unul clasic sunt mai mari. 

Formatul digital al cursului este mai ușor de accesat, aduce tinerilor sprijin  pentru ritmul propriu de învățare, de interes și formare. Astfel este implementat și conceptul educațional modern „școală după școală” în beneficiul unei mai bune pregătiri pentru viață.  Totodată, formatul digital permite accesul la noile competențe cerute de viața modernă.

Recomand formatul digital tuturor profesorilor implicați în predarea acestui curs, deoarece este util la toate etapele învățării, de la predare la evaluare. Această metodă nu o exclude pe cea tradițională, combinația acestora doar sporește eficiența și performanțele elevilor.

Elevii sun atrași de cursul digitalizat, deoarece, spun ei, au acces la acesta în orice moment și din orice loc, interacțiunea cu profesorul este liberă, fără constrângeri și învățarea este mai puțin stresantă. Astfel, învățarea devine o combinație a utilului cu plăcutul.”  

„Formatul digital oferă avantaje atât profesorilor, cât și elevilor. Este singura oportunitate de organizare a orelor în cazul activităților online. Cursul este util în cazul diversificării strategiilor de predare-învățare. Este și o posibilitate pentru elevi de a studia oriunde ar fi și de a-și exersa competențele digitale. Elevii sunt din start atrași de disciplină, dar diversificarea metodelor sporește interesul și motivația. Elevii mei salută și această modalitate.”

Profesoară de istorie, educație economică și antreprenorială, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Edineț, Rita Gîra

 Potrivit cadrelor didactice care predau acest curs, formatul digital oferă avantaje atât profesorilor, cât și elevilor, iar experiența de învățare este atractivă și practică.